Atla
Hassas Anne’den “Sporcu annelerine”

Hassas Anne’den “Sporcu annelerine”

Üç çocuğum da 4 yaşından beri spor yapıyor. Üçü de cimnastikle başladılar. Esin 4,5 sene ritmik cimnastik yaptı. Hatta 7 yaşında İtalya’daki uluslararası yarışmadan Türkiye’ye altın madalya ile döndü. 30’dan fazla madalyası var. Boyu çok uzun olduğu için kendi isteğiyle Eylül’de önce voleybola sonra basketbola geçti. Sevinç de spora cimnastikle başladı sonra aikido ile devam etti. Karatede sarı kuşak olduktan sonra basketbolda karar kıldı. Alper de Daruşşafaka’da basket altyapıda oynuyor. Üç sporcu annesi olarak mutlaka sporun çocukların hayatının bir parçası olması gerektiğine inanıyorum. Her çocuk sporcu olmak zorunda değil ama onun sevdiği sporu bulup hayatına katmak bizim görevimiz. 
 
Türkiye’nin ilk çocuk hareket üssü Muzipo Kids çok güzel söylemiş: “Spor, rekabete dönüşürse, çocuklar bir süre sonra spor yapmayı eğlenceli bulmuyor. Spor rekabet değil çocukların kendini ifade etme biçimidir. Hareketten vazgeçmeyin!
 
Muzipo Kids’in amacı; “çocukları gerçek potansiyellerini keşfedebilecekleri, değişim sağlayabilecekleri, eğlenceli, yaratıcı, güvenli, haklarını gözeten bir ortamda, bilimsel yöntemlerle sağlıklı bir hayata hazırlamak ve içinde bulundukları anı dolu dolu yaşamaları için hareketlendirmek." 
 
Haziran’da, Ağustos’ta ve Ekim’de Muzipo Kids merkezlerinde Hassas Anne Buluşmaları yapacağız. Tarihler için instagram’da @hassasanne hesabını takip edebilirsiniz. Bu buluşmalarda çocuklarımız Muzipo Kids merkezinde spor yaparken biz de annelerle çocuğumuzun hayatına sporu nasıl katabileceğimizi konuşacağız. 
Hassas Anne’den “Sporcu annelerine”
Sporcu Annesi Olmak
Üç çocukla çoğu akşamlar evin kapısından saat 22:30 ‘da girdik. Ben oradan oraya koşturmaktan bitmişim. Alper basket formasıyla saçlar hala ıslak. Okuldan sonra 20:45-22:15 altyapı basket antrenmanında canı çıkmış. Akşam antrenmanı olduğunu bildiği için okuldan hemen sonra dinlenmek yerine hızlı hızlı ödevlerini bitirmiş. Sınıf arkadaşları tablet oynayıp televizyon seyrederken o kan ter içinde ağır antrenman yapmış.
 
Alper’in haftada 5-6 gün basket antrenmanı oluyor. Tatilleri altyapı fırsat görüp neredeyse her gün antrenman koyuyor. Bir şey diyemiyoruz hiç ücret almadan çocuğumuzu harika yetiştiriyorlar. Bazen antrenmanlar 7:30’da. O sıcacık yataktan çıkıp kardeşlerin uyurken sessizce hazırlanıp evden çıkmak bir çocuk için kolay olmasa gerek.
 
Kızlarımın da hafta sonları basketbol antrenmanı var.  Ailecek onları destekliyoruz. Maddi manevi zor. Çok masraflı, çok fazla zaman alıyor ve insan üzülüyor. Aynı zamanda çok gurur duyuyoruz ve kendimizi çok şanslı hissediyoruz. 
 
Tabii ki sporcu olmak büyük bir disiplin gerektiriyor. Bu disiplin hayatlarının diğer bölümüne yani derslerine de yansıyor. Spordan alıştıkları disiplini ödevlerde ve derslerde de gösteriyorlar. Öğretmenleri çok memnun.  Sporcu olmak özgüvenlerini geliştirdi ve onlara büyük bir güç verdi. Belki de büyüyünce sporcu olmayacaklar ama eminim ki hayatlarının bu devresinde spor yapmaları onların bütün hayatını olumlu etkileyecek.
 
Sporcu anne-babası olmanın da zorlukları var. Spor salonu kapılarında geçiyor ömrümüz. Çoğu zaman antrenmanları izlememize bile izin yok. Saat kaçta derlerse her şeyi ama her şeyi bırakıp çocukları antrenmana yetiştirmemiz gerekiyor ve saatler günler devamlı değişiyor. Tatil programları da tabii spora göre yapılıyor. Aile bütçesinin önemli bir kısmı spora gidiyor. Bunlar hallediliyor da onları yorgun argın her tarafları ağrırken, acıdan ağlarlarken görmek yıpratıcı. Sonra da bir gülümsüyorlar veya kendileriyle gurur duyuyorlar  tüm yorgunluklar zorluklar unutuluyor. Bu arada çocukların karakteri gelişiyor.
 
Sizlere tavsiyem mutlaka çocuğunuzun hayatına küçük yaşlardan itibaren sporu katın. En son yapılan araştırma sonuçlarına göre spor çocuklar için ödevden ve ders çalışmaktan daha faydalı. Çocuklarınıza sporu sevdirmenin en güzel yolu, çocukların sizi spor yaparken görmeleri. Ailecek spor yapmak çok keyifli. Biz bazen bahçede ailecek yakartop oynuyoruz. Siz de arada çocukluğunuza dönün ve çocuğunuzla çocuk olun. Asansörü kullanmayıp merdiven çıktığınızda aslında çocuğunuza bir mesaj veriyorsunuz. Sporu ailecek hayatınızın bir parçası haline getirin. Küçük yaştan itibaren çocuğunuzu Muzipo Kids’e düzenli getirerek çocuğunuzun spor hayatına güzel bir başlangıç yapmasını sağlayabilirsiniz. 
Önceki makale Çocukların Yaşlarına Göre Oyun Özellikleri
Sonraki makale Çalışan Anneler Ve Suçluluk Duygusu