Atla
Çalışan Anneler Ve Suçluluk Duygusu

Çalışan Anneler Ve Suçluluk Duygusu

Öncelikle bir konuda anlaşalım; her anne çocuğu için en iyisini ister ve çocuğunun mutluluğu her daim önceliklidir. Bunun aksini düşünemezken, hayat koşulları çoğu zaman kararlarımız üzerinde etkilidir. Çalışan anneler tarafından bana en çok yöneltilen sorular; Çocuğum olduktan sonra çalışmaya ne zaman geri dönmeliyim? Acaba çalışmamalı mıyım?

Bu soruların bence kesin bir cevabı yok. Cevap vermeden önce diğer soruların cevaplarını düşünmeliyiz.  Çalışmak sizi mutlu ediyor mu? Siz işteyken çocuğunuza kim bakacak? Çalışmayı seviyorsanız evde kalıp çocuğunuza bakarsanız bunu bir fedakârlık olarak mı göreceksiniz? Çalışan anne olduğunuzda kendinizi suçlu hissedecek misiniz?

Çalışan Anneler Çocukları İçin Güçlü Birer Rol Modeldir

Çalışmak sizi mutlu ediyorsa ve çalışmak çocuğunuza daha iyi bir gelecek hazırlamanızı sağlayacaksa bence çalışmalısınız. Eğer çalışmaya karar verdiyseniz suçluluk duygusunu içinizden atmalısınız. Çocuğunuz sizin duygularınızı hisseder. Sizin olumlu duygularınız çocuğunuza yansır. Kararınızı verin ve bir daha arkanıza bakmayın…

Rahmetli annem 40 yıl önce çalışan bir anneydi. Bankacıydı. O zamanlar arkadaşlarımın annelerinin çoğu çalışmıyordu. Açıkçası annemi çok özlüyordum. Hafta içi arkadaşlarımın yanında anneleri varken benim yanımda anneannem oluyordu. Annem iş dışındaki tüm zamanlarını benimle geçirirdi. Gitmediğim tiyatro, spor, aktivite yoktu. Bilmiyorum belki de çalıştığı için suçluluk duyuyordu ve o nedenle benimle daha da çok ilgileniyordu. Çok güzel bir çocukluk geçirdim. Şimdi geriye dönüp baktığımda annemin işte olduğu zamanlarda ona duyduğum özlemin yanında bir duygumu daha net hatırlıyorum; Gurur!

Annem çalışan bir anne olduğu ve boşanmış bir kadın olarak evimizi tek başına geçindirdiği için onunla gurur duyuyordum. Annemin bana çalışkanlığıyla her zaman örnek olduğunu düşünüyorum. Çalışmayı ve üretmeyi çok seviyorum. Annem çalışırken anneannem bana çok iyi baktı.

Ben çocuk sahibi olduğumda annem ve babam hayatta değildi, eşimin ailesi de başka bir şehirde yaşıyordu. Ben çocuklarıma kendim bakmak için kariyerime 6 sene ara verdim. 21 ayda üç çocuk sahibi olduğum için biraz daha özel bir durumum olduğunu düşünüyorum. Kızlarım tam zamanlı okula başladığında ben de çalışmaya başladım. Şimdi çok yoğun bir iş hayatım var ama ev ve iş hayatımı çok iyi dengelediğimi düşünüyorum. Sonuçta üç çocuğumun eğitimi ve geleceği için çalışıyorum ve çalışan anne olduğum için suçluluk duymuyorum. Ben böyle mutluyum ve çocuklarıma da bu mutluluk yansıyor.

Belki çocuklarımla mükemmel olarak ilgilenemiyorum bazen bazı şeylerini kaçırıyorum ama hayat dediğiniz şey tam olarak böyle bir şey. Her an, her istediğiniz olamıyor. Çocukların da bunu görmesi önemli. Önemli olan mutlu bir aile olmak ve her koşulda elinden gelenin en iyisini yapmak.

Çalışan Anneler Her Zaman İleriye Bakmalı

Çalıştığı için suçluluk duyan annelere tavsiyem; her zaman ileriye bakın. Belki de şu an çalıştığınız için ilerde çocuğunuzu iyi bir üniversiteye gönderebileceksiniz. Evde her an onunla olamadınız ama yazın ailecek güzel bir tatile çıkabileceksiniz. Çocuğunuz için güçlü ve çalışkan bir rol modelsiniz.

Harvard Business School’un 24 ülkede 31,478 kişiyle yaptığı bir araştırmaya göre çalışan annelerin kızları ilerde iş hayatında daha yüksek mevkilerde çalışıyor ve daha yüksek maaşlar alıyorlar. Çalışan annelerin oğulları aile bireyleriyle daha çok ilgileniyor ve ev işlerinde eşlerine çalışmayan annelerin çocuklarından daha çok yardım ediyorlar. Yani annelerinin çalışması çocuklar için faydalı.  Annelerinin çalışması kızların hayatlarını daha da olumlu etkiliyor.

 (Kaynak: https://www.hbs.edu/news/articles/Pages/mcginn-working-mom.aspx)

Zaman çok değişti artık kadınların çoğu çalışıyor ve çocuklar da sonuçta güzelce büyüyor. Etrafınızdaki insanların görüşlerine değilçekirdek ailenizin kararlarına önem verin. Çocuklarınız da bazen size çalıştığınız için kendinizi kötü hissettirebilir ama unutmayın çocuklar çalışmayan annelere de bunu yapıyor J

Şunu da eklemek isterim: Eğer Anne çalışmak istemiyorsa ve maddi olarak çalışmak zorunda değilse bence çalışmamalı çünkü mutsuz bir anne mutsuz bir çocuk demektir. Yani anneler mutlaka çalışmalı demek de doğru değil. Bu konudaki mahalle baskısını ve ev hanımlığının küçümsenmesini sevmiyorum. Kişisel olarak eğer bakacak anneanne babaanne yoksa bebeğin hayatının ilk 3 yılında yani kreşe başlayana kadar ona annesinin bakmasının avantajlı olduğunu düşünüyorum ama kariyerine o kadar uzun zaman ara veren anneler genellikle sonrasında iş bulamıyorlar.

Sonuç olarak anne olarak sizi ne mutlu edecekse koşullarınız dahilinde onu yapın. Çalışmaya karar verirseniz suçluluk duymayın ve olumlu yönden bakmaya çalışın.

Sevgiler

Ece Kumkale

Hassasanne.com

Instagram.com/hassasanne

 

Önceki makale Hassas Anne’den “Sporcu annelerine”