Aktif çocuk sağlıklı bir şekilde gelişim gösterir!
Günümüz toplumlarında insanların büyük çoğunluğu kentlerde yaşıyor ve bu durum bedensel hareketleri minimuma indiriyor. Bu nedenle ebeveynlere, çocuklarının okul öncesi spor yapmasının önemi vurgulanıyor. Ancak hareketsiz bir yaşamın önüne geçebilmek için okul öncesinde spor ifadesi yerine “yaşamda aktif olmak” söylemini toplumun benimsemesini sağlamak gerekiyor. Çünkü spor daha özel bir kavram ve yaşamın ileriki yıllarında özelleşmiş becerileri kapsıyor.
Günümüz kuşağının ilgi merkezi haline gelen bilgi teknolojilerini çocukların hayatlarından tamamen çıkaramayacağımıza göre onlara bunu hangi durumda ne amaçla kullanılması gerektiğini öğretmekle işe başlamak gerekiyor. Çocuğun gelişimine uygun olarak dijital oyunlardan hareketle uyarlanmış oyunların çocuklara sunulması büyük yarar sağlayabilir. Bu oyunları arkadaşlarıyla birlikte aktif olarak oynamak çocuklara daha büyük zevk verecektir. Hareket etmeyi seven nesiller yetiştirmede yetişkinlere düşen görev, çocukların duyularının gelişmeye başladığı dönemden itibaren, onlara tüm yaşantısı boyunca kullanabileceği aktiviteleri öğretmek ya da öğrenmesini sağlayacak ortam yaratmaktır. Oyun ve oyun formatlı eğitimler büyük önem teşkil ediyor. Çünkü oyun oynarken çocuğun uyarıcılara açık olması, çocuğun daha sağlıklı gelişmesine zemin hazırlıyor.
Aktif olmak, bir sağlıklı yaşam alışkanlığıdır. Yani, düzenli uyumak, beslenmek, oyun oynamak, egzersiz yapmak, kendisi ve çevresine zarar verebilecek alışkanlıklar konusunda bilgi sahibi olmak ve bunu kendi yaşantısında uygulayabilmek, kendisi için sağlıklı bir beslenme mönüsü düzenleyebilmek demektir. Aktif olmak çocukların enerjisini pozitif yönde harcamasını sağlar. Enerjisini doğru harcayan çocuk düzenli uyku uyur. Kaybettiği enerjiyi yerine koyması gerektiği için acıkır ve düzenli beslenme alışkanlığı edinir. Enerjisini olumlu bir biçimde yönlendirebildiği için, bilişsel aktiviteler olarak adlandırdığımız okuldaki derslerine “nitelikli zaman” ayırır. Egzersiz ile vücudu oksijen yönünden bolca beslendiği için derslerindeki başarısı da yükselir. Dikkat süresinde, odaklanmasında olumlu gelişmeler olacaktır. Egzersizi akranlarıyla birlikte yapacağı için sosyal becerileri üzerinde de etkileri olur.
Çocuğunuzu aktif bir yaşama hazırlarken egzersiz alışkanlığı kazandırmada dikkat edilmesi gereken unsurlar var. Her yaş grubunun kendine özgü egzersizleri olduğu unutulmamalıdır. Örneğin, bebeğin bezini değiştirirken bile bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde bacaklara yapılan hareketler bebek için egzersiz niteliğindedir. Çocuğa egzersiz yaptırırken, onların hala gelişmekte olan bir varlık olduğunu asla unutmamalıdır. Ebeveynler, egzersiz konusunda ön bilgiye sahip değillerse bir uzmandan destek alınması ya da bir uzman eşliğinde egzersiz yapılması daha sağlıklı olacaktır.
Okul öncesinde sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinen bir çocuk ile edinmeyen çocuk arasında çok belirgin farklar gözlenebilmektedir. Bunu özellikle çocuğunuz ilkokul 1. sınıfa başladığında daha net görebilirsiniz. Aktif olan çocuk, akranlarıyla olumlu ilişkiler kurabilen, lider yanı güçlü, paylaşabilen, yardımlaşabilen bir öğrenci profili çizer. Ayrıca özellikle büyük ve küçük kas becerilerinde, el-göz-kas koordinasyonunda belirgin farklılıklar gösterir. Daha fazla uyarıcı aldığı için olgu ve olaylar arasında ilişki kurmada, akıl yürütme becerilerinde daha olumlu davranışları izleyebilirsiniz. Özellikle sorumluluk ile ilgili davranışlarında aktif olan çocukların olmayan çocuklara göre önemli mesafeler kat ettiğini söylemek mümkündür. Yaşamda aktif olan çocuk, gelişimini en sağlıklı şekilde sürdürür.