Sağlıklı Yaşam için Erken Yaşta Spor ve Hareket
Spor yapma alışkanlığının oluşabilmesi ve sağlıklı yaşam tarzı olarak benimsenmesi için öncelikle çocuğun erken yaşlarda fiziksel aktivitelere başlaması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) araştırmaları ve raporlarına göre, yetersiz fiziksel aktivite ve durağan yaşam alışkanlıkları erken ölümleri ve kronik rahatsızlıkları beraberinde getirmektedir. Erken yaşta fiziksel aktivite ve hareket alışkanlığı konusu artık daha da önem arz etmektedir. Ülkeler eğitim, spor ve sosyal sistemlerini bu doğrultuda revize etmeye ve geliştirmeye devam etmektedir.
Çocuklara sağlanan bu eğitimler ve aktiviteler ile aşağıdaki hastalıklar veya rahatsızlıkların oranının düştüğü görülmüştür.
Yapılan araştırmalara göre,
- Özellikle çocuklarda, sosyal becerilerin zayıflaması ile birlikte dil gelişiminde gerileme görülmektedir. Ayrıca çocukların bilişsel ve duygusal gelişimleri için en önemli beceriler olan yaratıcılık ve hayal gücü seviyesinde gerileme gibi durumlar görülmektedir.
- Az hareket ile birlikte yeterli uyarana maruz kalmama dolayısıyla dikkat, odaklanma ve koordinasyon gibi beceriler olumsuz etkilenmektedir. Küçük ve büyük kas gruplarını yeterince kullanmamak ve iletişim eksikliği dolayısıyla otizm belirtileri de görülebilmektedir.
- Durağan ve hareketsiz aktivite alışkanlıkları postür bozukluklarına, eklem ve kas ağrılarına neden olmaktadır. Özellikle erken yaşta postür gelişimi, yetişkinlik dönemindeki duruş ve vücut durumunu belirlediği için çocukluk dönemindeki hareket önem arz etmektedir.
- Sedanter yaşam obeziteye de yol açabilmektedir. Çocuklarda artış gösteren obezite problemleri düzenli hareket ve oyun aktiviteleri ile düzenlenebilmektedir.
- Sedanter yaşayan çocuklarda ve yetişkinlerde uyku problemlerine daha sık rastlanmaktadır. Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerin uykuya geçişleri ve uyku kaliteleri daha iyi seviyededir.
- Hareketsiz yaşam alışkanlığı, erken yaşta kolesterol ve tansiyon rahatsızlıklarına, bunların sonucunda da kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin artmasına sebep olmaktadır.
- Sindirim sisteminin tembel olması sebebi ile sindirim yolu rahatsızlıkları artmaktadır. Çoçuklarda tuvalet ve beslenme sorunlarının düzenli fiziksel aktivite ve oyun yoluyla azaldığı görülmektedir.
“Hareket ederek büyüyen sağlıklı nesiller” mottosu ile Muzipo Kids, çocuklara spor alışkanlığı kazandırılabilmesi, alanında uzman kişiler tarafından yaş kategorilerine göre ayrılmış sınıflarda, gelişim düzeylerine ve bu düzeylerdeki temel becerilerin odaklandığı programlar sunmaktadır. Güvenli, doğal gelişimi destekleyici, temalı, oyunlu, öğretici, eğlenceli ve rekabete dayanmayan bir spor ortamı ile çocuklar küçük yaşlardan itibaren sağlıklı ve hareketli bir yaşam benimsemeleri konusunda bilinçlenmiş olurlar.
Hareket eğitimimiz; çocuklara erken yaşta spor alışkanlığı kazandırırken, denge ve koordinasyon becerilerini de geliştirir. Ayrıca temel motorik özelliklerin basamakları olan boy, kilo, denge, esneklik ve kuvvet gibi özelliklerin gelişimine doğrudan katkı sağlar. Böylece ilerleyen yaşlarda spor ya da sanat faaliyetlerinde bilgi ve uygulama avantajına sahip olurlar. Ayrıca, takım çalışmaları esnasında çocuklar yardımlaşarak görev paylaşımı yapar ve birbirlerini tamamlayarak ekip oyuncusu olma becerilerini pekiştirirler.