FARKINDALIK ATÖLYESİ
Küçük Şeyler Gerçekten ‘’Küçük’’ mü?
Hayatındaki küçük şeylere dikkat ediyor musun? Gün boyunca birçok şeyin ayrıntıları, yaşadığın küçük olaylar belki de göründükleri kadar ‘küçük’ değildir…
Küçük görünen bazı şeyler dikkatle baktığımızda ya da üzerinde biraz düşündüğümüzde aslında oldukça ‘büyük’ olabilir. Örneğin, herkesin üzerinden geçip gittiği bir kaldırımın kenarında açmış bir çiçek seni bir anda çok mutlu edebilir. Bazen bir arkadaşınla paylaştığın bir an her hatırladığında gülümseyeceğin bir anıya dönüşebilir. Böyle küçük şeyleri fark edebildiğimizde hayatımız daha renkli hale gelir! Sen de küçük şeyleri fark etmek için çevrene dikkatle bakmaya ne dersin?
Küçük Şeyler Günlüğü Tutabilirsin
Bir defterine her gün fark ettiğin küçük bir şeyle ilgili notlar alabilirsin. Hatta bu notlarla ilgili resimler de çizebilirsin. Belki de fotoğraflarını çekip çıktılarını aldıktan sonra defterine yapıştırabilirsin. Sonunda küçük şeylerle dolu çok değerli bir günlüğün olur.
Anlat-Dinle
Sende birine her gün fark ettiğin küçük bir şeyi anlatabilirsin. O da sana anlatabilir. Birbirinizi dinlediğinizde bir sürü küçük şey öğrenmiş olursunuz.
Farkındalık Yürüyüşü
Çocuklar ile beraber bir “dinleme yürüyüşü” düzenleyebilirsiniz. Yürüyerek çevrenizde daha önce fark etmediğiniz şeylere odaklanabilirsiniz (kuş sesi, araba sesi, yaprak, çiçek, karınca yuvası vb.)
Çocuklar ile Yapılan Farkındalık Çalışmalarının Etkileri Nelerdir?
- Dikkat ve konsantrasyon artışı
- Fevri davranışlarda azalma
- Olumsuz düşüncelerde ve endişe halinde azalma
- Problemlerle baş ederken duygu kontrolünde artış
- Rahatlama, sakinlik, uyku kalitesinde düzelme
- Korku ve depresyonda azalma
- Akran zorbalığında azalma
- Kendine ve başkalarına karşı daha cana yakın hissetme, saygı ve güven duyma
- Özşefkat ve şefkat
- Strese ve başkalarının davranışlarına karşı tepkisel davranışlarda azalma
- Yargılardan arınma, iç dünyaya yakınlaşma
- Zor düşünce ve hisleri bastırmadan ve onlara kapılmadan, dikkatle hayatına dahil etmeyi öğrenme.