Atla
Çocuklarda Güvenli Bağlanma Ve Güvenli Ayrılma Süreci Nedir? - Muzipo Kids Kurumsal

Çocuklarda Güvenli Bağlanma Ve Güvenli Ayrılma Süreci Nedir?

İlk bebeklerini kucaklarına alan annelerimizin çevrelerinden sıklıkla duydukları iki kavramı sizler için açık hale getirdik.
Gelin birlikte inceleyelim.

Özellikle 0-2 yaş döneminde anne ile çocuk arasındaki bağın adı güvenli bağlanma olarak geçer. Çocuk kendisini annesinin bir parçası olarak görmeye devam eder ve onu her zaman yanında ister. Annesi yanında iken çocuk mutlu ve huzurludur, annesi yanından uzaklaştığında ya da ayrıldığında kendini tehdit altında hisseder.
Güvenli bağlanma süreci esas olarak anne-çocuk arasında gibi görünse de,baba da bu sürecin içindedir ve olmalıdır. Bu sürecin çocuğun gelişimini olumlu etkilemesi için ebeveynler çocukları ile göz temasını ve dokunsal teması mümkün olduğunca sürdürmelidirler. Ev ortamı haricinde ebeveynleri ile birlikte katılacakları oyun grubu etkinlikleri bu süreci hızlandıracaktır.

Annenin işe başlaması, çocuğun bir çocuk kulübüne/okula başlaması, çocuğun yatağının ayrılması, aileye ikinci bir çocuğun gelmesi gibi gelişen olaylar ise güvenli ayrılma sürecine girer.
Bu ayrılığa öncelikle annenin hazır ve istekli olması gerekir. Anne çocuğunun yatağını ayırmaya hazır değilse, anne çocuğunu memeden kesmeye hazır değilse, çocuk ne kadar hazır olursa olsun, annenin kaygılı tavrı bu süreci etkileyecektir.

Kaygıyı Azaltmak İçin Yapılabilecek Bazı Öneriler:
*Güvenli ayrılma (Sağlıklı kopuş) sürecinde; ebeveynli oyun gruplarını tercih edin. Çocuğun oryantasyon ve hazır bulunuşluk seviyesine göre kademli olarakdoğru zamanda ayrılmayı tercih edin. Eğitim ekibinden doğru zamanlama ile ilgili, çocuğunuzun davranış ve gelişim süreci hakkında bilgi alın.

• Çocuğun yanından ayrılacaksanız, kesinlikle ona gözükmeden, kaçarak evden çıkmayın. Mutlaka vedalaşın. Onu öpüp ona sarılın nereye gideceğinizi ne yapacağınızı kısa bir sohbetle ona anlatın ve mutlaka geri döneceğinizi söyleyin. O ağlasa bile siz sakin ve huzurlu bir şekilde ondan ayrılın. Eğer ağlayacaksanız bunu ondan ayrıldıktan sonra yapın.

• Sadece olumlu duygularını değil, olumsuz olanları da dinlemeye özen gösterin. Onu bu duygularını da anlayıp kabullendiğinizi gösterip rahatlatmaya çalışın.

• Okulun ilk gününde mutlaka yanında olmaya ona destek olmaya çalışın. Bunun kısa bir ayrılık olacağını, yeni kişilerle tanışıp yeni şeyler öğreneceğini ve iyi vakit geçireceğini ona söyleyin. Eve döndüğünde ise günün nasıl geçtiğini sorup onu sıkmadan sadece dinleyin.

Başlarda zor olsa da zaman içinde çocuğunuzun bu rutine alıştığını görecek ve aranızdaki güven ilişkisini sağlamlaştırmış olacaksınız.
Önceki makale Çocuklarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kavramı
Sonraki makale FARKINDALIK ATÖLYESİ