Atla
Çocuklarda Egzersiz ve Hareketin Önemi

Çocuklarda Egzersiz ve Hareketin Önemi

Tatiller, çocuklarımızın aylarca süren yorucu eğitim ve öğretim programlarından sonra dört gözle beklediği ve hayal ettiği tüm etkinlikleri uygulamayı planladığı zaman dilimleri olarak düşünülür. Her ne kadar ebeveynler için bu süreç tam bir aktivite planlamasına dönüşse de bu planlamanın, özellikle sosyal, bilişsel, duygusal ve fiziksel gelişimleri devam eden çocuklar için, kaliteli yapılması önem arz etmektedir.

Gelişen teknolojiyle beraber sanal ve sosyal ağlara artan bağımlılık yaşı, bebeklik dönemine kadar inmiş ve günlük zaman dilimlerinde tablet ve akıllı telefonlar aracılığıyla geçirilen süre, yetişkinlerde olduğu kadar yetişmekte olan çocuklarda da ileri seviyeye ulaşmıştır. Günümüzde özellikle çocuklar tarafından planlanan tatil dönemleri aktivitelerinin başında bilgisayar ve tablet oyunları gelmekte ve hatta partnerli (anne, baba, kardeş, arkadaş ile) aktivitelerde bile seçilen oyun modelleri, yine sanal oyunlardan belirlenmektedir. Bu durum daha fazla hareket etmekte zorlanan ya da sanal ortamdan kopmak istemeyip, harekete direnen bir popülasyonun oluşmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Aslında süreç içerisinde bir bakmışsınız ki bakkala gidip bir çikolata ya da ekmek almak için itiraz eden çocuklarla karşı karşıya kalmışsınız. Hatta çoğunuz şu cevabı bile duymuşsunuzdur: ‘Anne, internetten sipariş ver, hemen 10 dk da eve getiriyorlar!’. Teknolojik gelişimin yarattığı hareketsizlik tabi ki toplumsal bir sorun olarak değerlendirilebilir ama aslında çokta önüne geçilmeyecek ya da sınırlandırılmayacak bir durum da değildir.

Değerli Ebeveynler; İnsanlar, ‘Hareket Etmek’ için dizayn edilmiştir. Hareket edebilmenin temel gelişim dönemleri, insan gelişim süreci içerisinde çocukluk yıllarına denk gelir. 0-1 yaş aralığında refleksif dönem içerisinde olan bebek, tüm hareketlerini çevreden bilgi toplamak amacıyla refleks olarak uygularken; 1-2 yaş döneminde bu refleks hareketler kaybolmaya başlayarak yerini ilkel ve kaba hareketler dönemine bırakır. 2 yaş ile 7 yaş arasındaki bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde oldukça hızlı bir hareket edebilme yeteneği sergilenir. Dolayısıyla bu dönemde uygulanacak tüm aktivitelerde çocukların ferdi hareket ederek bağımlılıklarının azalmasını sağlamak ve kendi benliklerinin farkına varmalarına imkan vermek önemlidir. 7 yaşından sonra devam eden tüm hareket eğitim planlarında sporla ilişkili hareketler, özelleştirilmiş uygulamalar eklenebilir. Sonuçta bu yıllar içerisinde verilen tüm temel hareket eğitim modelleri, çocuğun, ileriki yıllarda ihtiyacı olacak olan tüm fiziksel ve bilişsel olgularının gelişmesini, farkındalığının ve özgüveninin artmasını, rekabet duygusuyla, başarı ve başarısızlık kavramlarıyla tanışmasını sağlayacaktır. Bu nedenle iyi planlanmış bir tatil programı içerisinde, günlük zaman dilimlerine iyi yerleştirilmiş ‘hareket/fiziksel oyun aktiviteleri’, çocukların aynı zamanda ileri düzeyde sporla (basketbol, futbol, yüzme, voleybol vb.) ilişkili motor becerilerinin temellerinin de hazırlanmasına katkı sağlamış olur.

“Hareket ederek büyüyen sağlıklı nesiller” yaratmak amacıyla, çocuklara spor alışkanlığı kazandırılabilmesi, ancak alanında uzman kişiler tarafından yaş kategorilerine göre ayrılmış sınıflarda, gelişim düzeylerine ve bu düzeylerdeki temel becerilerin odaklandığı programlarda mümkün olmaktadır. Siz ebeveynler tarafından, denge ve koordinasyon gibi özellikle vücut postür kontrolünü sağlamayı hedefleyen hareket modellerinin; Küçük ve büyük kas gruplarının gelişimini destekleyen sürtünme, yuvarlanma, itme, çekme, tırmanma, koşma, yürüme gibi basit temel motor becerilerin planlandığı oyun sınıflarının; Ayrıca bir spor branşının temel hareket tekniklerinin kavranmasına yardımcı olabilecek, ince ve kaba motor becerilerin pekiştirilerek, spor araçlarının kullanımı ve bu araçlara uyum ve kullanım alışkanlığının kazandırıldığı bol hareketli sınıfların, tercih edilmesi, bu süreçte seçilebilecek en etkili aktivitelerdir. Haftada en az 2 gün 1-2 saat katılabilecekleri  hareket grupları, aktivite ve atölye workshopları hem fiziksel olarak yetişmekte olan çocukların gelişimlerine destek sağlayacak hem de sosyal çevre ilişkileri, takım ve ekip ruhu bilincinin aşılanması, zor koşullarda çözüm odaklı hareket etme, karmaşık becerilerde karar verme ve yeni strateji geliştirebilme gibi bilişsel bir çok yeteneğinin de gelişmesine katkı sağlayarak eğlenceli bir tatil geçirmelerine yardımcı olacaktır.

Önceki makale Toplumsal Cinsiyet Körlüğünden Kurtulmak
Sonraki makale Okula Adaptasyon Sürecinde Muzipo Kids