Atla
Hareket Eğitiminde Beceri Dönemleri - Muzipo Kids Kurumsal

Hareket Eğitiminde Beceri Dönemleri

3 - 5 yaş (Okul öncesi)

Bu yaş çocukları koşma, yakalama, sıçrama gibi birçok temel becerileri yapabilirler. Denge ile ilgili gelişim devam etmektedir. Tırmanma denemeleri ön plandadır. Hareketli nesneleri izlemede zorlanır, dikkatleri kısa sürelidir. Kopya ederek öğrendikleri için uzun süreli ve yoğun aktiviteler uygun değildir. Değişken ve kısa süreli eğlenceli oyun aktiviteleri yaptırılabilir.

5 - 7 yaş (Erken çocukluk dönemi)

Bu yaş döneminde hem bireysel aktivitelere hem de takım çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Denge becerileri daha çok gelişmiştir, hareketli nesneleri daha iyi izler, dikkat süresi biraz daha uzamıştır. Fiziksel gelişim, büyüme ve motor yetenek gelişimi için çeşitli aktiviteler önerilmektedir ancak bunlar yine uzun süreli olmamalı ve sık dinlenmeler verilmelidir. Dans aktiviteleri, cimnastik çalışmaları, geleneksel oyunlar ve kendi vücut ağırlığı ile yapılan ağırlık çalışmaları önerilir. Takım sporlarına uyum sağlama yetenekleri artar.

7 - 9 yaş (Orta çocukluk dönemi)

Daha karmaşık aktiviteleri yapabileceklerdir. Temel hareket becerileri gelişimine ek olarak, dans aktivitelerine, esneklik, çabukluk ve ritim çalışmaları eklenmeli. Yarışmamak kaydı ile cimnastik , futbol, yüzme, tenis, bisiklet, dans, koşu, kayak gibi branşlara yönelebilirler. Ancak branş seçimi gerçekleştikten sonra da temel hareket eğitimi ile birlikte ilerlemelidir. Bu dönemde disiplin, kurallara uyma, takım olarak hareket edebilme gibi kavramlar yerleşir. Bu dönemde özellikle kız çocuklarının erken gelişim gösterebileceği göz ardı edilmemelidir ve kıyaslamalardan kaçınılmalıdır. Ağırlık çalışmaları için kendi vücut ağırlığı yanı sıra gözlem altında olmak koşulu ile hafif ağırlıklarla basit teknik çalışmalar önerilebilir

10 - 12 yaş (Geç çocukluk dönemi)

Fiziksel gelişim, büyüme ve motor yeteneklerin gelişimi için kuvvet, sürat, dayanıklılık gibi temel biyomotor özelliklerin artırılmasına yönelik aktiviteler daha sistemli ve planlı yapılmaya başlanır. Daha karmaşık aktiviteler ve beceriler çalışılmaya başlanır. Ağırlık çalışmaları teknik çalışmalar olarak yaş grubuna ve yönlendiği spor disiplinine uygun olarak ağır yüklenmeler olmaksızın kontrol altında olmak kaydı ile yapılabilir. Koordinatif özelliklerin gelişimine yönelik çalışmalar ve spor dalına özgü tekrarlar yapılır. Bireysel veya takım olarak yarışma tarzı organizasyonlara katılım başlar. Oyun kuralları, taktik ve teknik çalışmalar daha rahat algılanarak yapılır. Sosyal açıdan liderlik, grup içi iletişim, arkadaşlık, takım ruhu, centilmenlik, gibi özelliklerin yerleştiği dönemdir. İlgi alanlarındaki spora yönelmeleri söz konusudur.

Önceki makale Çocuklarda Dil Gelişimi ve Ailelere Öneriler
Sonraki makale Çocukluk Dönemleri Ve Fiziksel Aktivitenin Önemi