Atla
Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Çocuklar ekran karşısında ne kadar zaman geçirmeli? - Muzipo Kids Kurumsal

Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Çocuklar ekran karşısında ne kadar zaman geçirmeli?

Dünya Sağlık Örgütü, çocukların ekran başında geçirmeleri gereken sürelere dair bir rehber hazırladı. Rehbere göre yeni doğan çocuklar en azından ilk iki yıl ekran karşısında hiç zaman geçirmemeli.

2-4 yaş aralığındaki çocukların ekran karşısında geçirdiği zaman günde en fazla bir saatle sınırlı olmalı. Bu yaş aralığındaki çocuklar mama sandalyesi, bebek arabası ya da kanguru gibi hareket edemeyecekleri yerlerde de bir saatten fazla bırakılmamalı. Oturarak geçirdikleri süre içerisinde kitap okuma ve hikâye anlatma gibi aktiviteler teşvik edilmeli.

Ekran karşısında zaman geçirmenin genç beyinler üzerinde yaptığı etki konusundaki araştırmalar henüz oldukça kısıtlı. Ocak ayında yayınlanan bir çalışma ekran karşısında çok zaman geçirmenin çocukların dili öğrenme ve sosyal beceri geliştirmelerini geciktirebileceğini öne sürüyor. Nisan ayında yayınlanan bir başka çalışma ise dijital hikâyeler yerine basılı kitaplarla zaman geçiren çocukların ebeveynleriyle daha fazla etkileşimde olduğunu gösteriyor.

Teknolojinin çocuklar üzerindeki etkisini inceleyen iGen kitabının yazarı Dr. Jean Twenge endişesinin asıl sebebinin teknolojinin kendisi değil, çocukların dünyayı gözlemleyip yorumlayacağı süreyi teknolojik aletlerin karşısında geçirmeleri olduğunu söylüyor.

Bağımlılık yapan ekranlar çocukların dünyayı keşfetmesine engel olsa da ebeveynler, işlerini kolaylaştıran bu duruma göz yumuyorlar. Ekran karşısına geçen çocuk, kapatma düğmesine basılmış gibi sakinleşiyor ve sesi kesiliyor. Bu da anne babalara kendi işleriyle uğraşabilecekleri zaman tanıyor. Bunun bedeli de fiziksel aktivitede, uyku zamanı ve kalitesinde, psikolojik gelişimde düşüş oluyor.

Aileler ise genellikle ekranların hayatlarından tamamen çıkması gerektiği gibi bir düşünceye sahip değil. Çocukların ekran karşısında geçirdiği zamanı dengelemeye daha çok odaklanıyorlar. Peki çocukların, uzmanların ‘zararlı’ dediği bir şey sınırlı da olsa yapmalarına izin vermek ne kadar mantıklı?

Çocuğunu alkol ve sigara gibi zararlı olduğu herkes tarafından bilinen maddelere maruz bırakan ebeveynler ceza ve yaptırımlara uğrarken zararlı olduğu bilinen ekranlar çok yaygın oldukları için tepki çekmiyor.

Sekiz yaşından küçük çocuğu olan ailelerin yüzde 95’inde akıllı telefon sahibi ve sekiz yaş altı çocukların yüzde 42’sinin kendilerine ait tabletleri var.

Çocukların hareketli olduğu saatlerde ekran karşısına oturtmaktan daha verimli aktiviteler elbette yapılabilir. Çocuğunuzu haftada bir kez kütüphaneye götürerek o hafta okuyacağı kitapları seçmesini sağlayabilir, yaratıcılığı teşvik eden oyuncaklar alabilirsiniz. Siz yemek hazırlarken tezgâh önüne bir tabure çekerek çocuğunuzun da size yardım etmesini ya da izlemesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun açık havada ve fiziksel aktivitelere daha fazla zaman ayırmasını sağlayarak, gün içinde yorulan çocuğunuzun yemekten sonra daha erken yatması akşam ekran karşısında geçireceği zamanda kaliteli bir uykuya sahip olmasını da sağlayacaktır.

 

Kaynak: yesilist

Önceki makale Instagram Ebeveynlerinin Psikolojik Tahlili ve Sürekli Kamera Önünde Olmanın Çocuklara Zararları
Sonraki makale ASELSAN'ın Çocuklara Özel Tekno Macera Platformu Yayında!