Atla
"Biraz Sevgi, Biraz Mama, Biraz Su, Hepsi Bu!" - Muzipo Kids Kurumsal

"Biraz Sevgi, Biraz Mama, Biraz Su, Hepsi Bu!"

Muzipo Kids, çocuklara hayvan sevgisinde rol model olarak çocukta sorumluluk algısının, empati yeteneğinin ve özsaygının gelişmesine katkı sağlıyor.

Hep birlikte Muzipo Kids merkezlerimizde "Biraz Sevgi, Biraz Mama, Biraz Su, Hepsi Bu!" mama kapları ile çocukların evcil hayvanları beslemesini destekliyoruz.

Unutmayalım ki, erken yaşlarda kazandırılan hayvan sevgisi, çocuğun duygusal ve sosyal gelişimine olumlu katkı sağlar.

Evcil Hayvanların Çocuk Gelişimine Etkileri

Dostlarımız olan hayvanlarla iletişim kurmak, çocukların gelişiminde büyük bir rol oynuyor. Erken yaşlarda kazandırılan hayvan sevgisi, çocukların sosyal-duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemektedir. Hayvanlarla yaşamak, çocukların üzerindeki stresi ve alerjik reaksiyonların görülmesini azaltıyor.

Evcil hayvanların çocukların empati kurma yeteneğini arttırdığını belirten Klinik Psikolog Sena Karaduman, evcil hayvan besleyen çocukların daha az kaygı yaşadığını söylüyor.

Yapılan araştırmalar, evcil hayvan besleyen insanların, evcil hayvan beslemeyen kişilere göre psikolojik olarak daha pozitif hissettikleri, negatif düşünceler ile daha kolay baş ettikleri ve daha dışa dönük kişiler olduklarını ortaya koyuyor. Evcil hayvan beslemenin çocukların psikolojik gelişiminin yanı sıra fizyolojik gelişimlerine de katkı sağlıyor.

Empati duygusu kazandırır

Hayvan ve çocuk arasındaki sağlıklı ilişki, çocuğun kendisine benzemeyen bir canlının da doğanın parçası olduğunu kabul etmesi ile mümkün. Hayvan, her ne kadar biçim, görünüş ve davranış bakımından insandan farklı olsa da, ortak birçok yönü de bulunan bir canlıdır. İnsanlar gibi olmasa da, hayvanın da acı çekebildiğini, üzülebildiği, sevinebildiği, sevgi ve bağlılık hissedebildiği, hastalanabildiği, insanlar gibi bir vücut çalışma sistemi olduğunu öğrenen çocuk, onu artık tamamen yabancı, dolayısıyla korkulacak bir varlık gibi algılamaz.

Çocuğun bir hayvan bakımını üstlenmesi; kendi kararlarını veren bir birey olma becerisini, özerklik ve özsaygı kazanımını destekleyerek empati yeteneğini geliştirmesine yardımcı olur.

Doğum ve ölüm kavramlarını fark eder

Ortalama ömürleri insanınkinden kısa olan birçok hayvan, doğum ve ölümün, birbirinin ayrılmaz bir parçası olduğunu, insanın da bu döngüye dâhil olduğunu, çocuğun aklında doğallaştırır.

Sorumluluk duygusunu geliştirir

Sağlıklı bir hayvan-çocuk ilişkisi, öncelikle hayvanın, yani kendisi gibi olmayan; ama yine de canlı olan bir başka varlığın sorumluluğunu almayı gerektirecektir. Bu, çocuğun ahlâki gelişiminde önemli rol oynayan, onun mutlak bir ben-merkezci olmasının önüne geçebilen bir etki yapar.

Sosyal Beceri kazandırır

Evcil bir hayvanla oynamak, onunla vakit geçirmek, varlığını kabul ederek onunla iletişim kurmak çocukların sosyal ve iletişim becerilerinin de gelişmesine yardımcı olur.

Sevginin karşılıklı olduğunu keşfeder

Çocuk, duygusal ve maddi anlamda verici olmayı, mutlak alıcı olmamayı da hayvan sevgisi sayesinde öğrenir. Sevgi ve ilgi verdikçe hayvanın, özellikle köpek gibi sadakat duygusu olan canlıların, ona nasıl fazlasıyla karşılık verdiğini gördükçe sevginin erdemini de idrak edecektir. Çocuk daha hoşgörülü, daha verici, daha paylaşımcı, daha anlayışlı, farklılığa daha açık bir kişilik geliştirebilir. Böylece farklılıkları olan başka çocuklara (örneğin zihinsel ya da bedensel engelli, başka bir millete, dine mensup, farklı bir dil konuşanlar gibi) çok daha hoşgörülü olacaktır. Hayvan sevgisinin, çocuklar arasındaki ayrımcılık ve şiddetin önlenmesinde de katkısı büyüktür.

Aile İlişkilerini Güçlendirir

Evde bir evcil hayvan olması, çocukların ailesi ile birlikte geçirdikleri zamanı da artırıyor. Aile içi iletişimin gelişmesine katkı sağlayan bu durum aynı zamanda aile birliğinin de güçlenmesini sağlıyor. Evcil hayvanlar, kardeşler arasındaki ilişkileri de olumlu yönde etkiliyor. Çocukların ortak bir ilgi alanı olması, işbirliği yapmalarını ve daha paylaşımcı olmalarını sağlıyor. Bu durum aynı zamanda kardeşler arasındaki bağı da artırıyor. Kardeşlik bağları güçlenen çocuklar, birlikte vakit geçirdikleri ve paylaşımda bulundukları kardeşlerini daha yakından tanımaya başlıyor.

 

Önceki makale Kendi Pizza Bahçemi Yapıyorum
Sonraki makale Doğa içerisinde büyümek zihin rahatsızlıkları riskini önemli ölçüde azaltıyor