Atla
Telefon, Tablet ve Televizyonun (3T) Zararları

Telefon, Tablet ve Televizyonun (3T) Zararları

Teknolojinin hayatımızın merkezinde olduğu bu yıllarda, ebeveynlerin en sık karşılaştığı soru ve sorunların başında 3T, yani Telefon, tablet ve televizyon gelmektedir.  Soruların en başında 3T’nin bir sorun olup olmadığı gelmektedir. Dijital çağda çocuklar tableti, telefonu bilmeden mi büyümeli?

Sorunun yanıtı sizleri şaşırtacak olsa da evet! Çocuklarınızın teknolojik aygıtları bilmeden büyümeleri demek, onların eğitim hayatlarında bu araçlardan uzak büyüyeceği anlamına gelmiyor. Başta da söylediğimiz üzere teknoloji hayatımızın merkezinde ve çocukların bu merkez etrafında dönen gündelik yaşam alışkanlıkları ve eğitim hayatı boyunca telefonla, tabletle ve en önemli kitle iletişim aracı olan televizyon ile tanışmaması mümkün değil.

Bu noktada ebeveynlerin endişe duyması gereken konu bu tek gözlü canavarların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri olmalıdır. Tehlikelinin boyutunu daha net bir biçimde görebilmek adına telefon, tablet ve televizyonun çocukların gelişimini nasıl olumsuz etkileyebileceğini açıklayacak olursak;

Telefon, tablet ve televizyonun çocukların karakteri ve kişilik gelişiminde etkileri nelerdir?

 

  • Erken yaştaki çocuklarda sosyal gelişimi olumsuz Çocuklarınızın içe kapanmasına, yalnızlaşmasına neden olabilir.
  • Erken yaşta ( 0-3 yaş arasında) yoğun TV izleyen, tablet ve telefon kullanan çocuklarda, otizm ve otizm benzeri yaygın gelişimsel bozukluklara ve uyaran eksikliğine (el çırpma, sallanma, kuş gibi kanat çırpma, zıplama ve benzeri yinelenen anormal davranışlar gösterebilirler) neden olabilir.
  • Konuşmaya başlama yaşını geriletebilir. İletişim gücünü zayıflatabilir, beslenme bozuklukları oluşabilir aynı zamanda beslenme alışkanlığını TV izlerken ya da oyun oynarken devam etmek isteyebilir.
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna neden olabilir. Hızlı hareket etmekte olan nesnelere daha fazla odaklandıkları için sabit objeler dikkatlerinden kaçabilir.
  • İnsanlara karşı ilgisizlik ve kalabalık ortamlardan hoşlanmama başlayabilir. Yaşıtlarının oynadığı oyuncaklara karşı ilgi duymayı bırakabilir.
  • Sesli ve sessiz iletişimi, gülümseme gibi sosyal iletişimleri ile göz teması ve öğrenme kapasitelerinin yaşıtlarına göre daha geri bırakabilir.
  • Hayal kurma yeteneğini ve yaratıcılığını kaybedebilir, korku ve kaygı duyguları artar ve bu duygularla baş edebilmeyi öğrenmekte zorluk yaşayabilir.
  • Okul öncesi dönemde 3 boyutlu hareketli dünyayla tanışan çocuklar, okul döneminde uyaran eksikliği problemi yaşayarak öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunları yaşayabilir.
  • Çocukların TV'de karşılaştıkları görüntüler, tablet ve telefon üzerinde oynadıkları oyunlar korku, gerilim, şiddete eğilim ve yalnız kalmayı isteme gibi duygusal sıkıntılara yol açabilir.
  • Oyun kurma ve oyun oynama becerisi azalabilir, sokak oyunları dediğimiz oyunlardan habersiz olarak büyür ya da bu oyunlar onlara anlamsız gelir.
  • Kinestetik olarak daha ağır, hareketsiz bir çocuk olarak büyür ve bedensel hareketlilik, yorgunluk gerektirecek oyunlara dâhil olmak istemeyebilir.
  • Tüketicilik artar, reklamlarını izlediği her ürünü talep eder ve onu aldırana kadar sizi ağlayarak bunaltır, yaşı itibari ile görmemesi gereken cinsel içerikli reklamları ya da duymaması gereken kelimeleri sizin kontrolünüz dışında öğrenmiş olur ve kaygı yaşayabilir.
  • Yenilgiye karşı toleransları düşük olabilir.
  • Özel zevkleri, ilgilendiği bir hobisi olmadan büyür ya da oynadığı oyunlardaki, izlediği filmlerdeki olanakları kendi de benimseme yoluna gidebilir.
  • Şiddetten etkilenebilir ve hatta hayatında uygulayabilir.
  • Telefon ve tablette oyun oynarken, oyunda kaybettikçe ya da bir üst oyuna geçemedikçe hırslanır, öfkelenir, saldırgan olur, kazanamıyorum diye ağlamaya başlar ve karşısındakini suçlamayı öğrenir, kendini beceriksiz olarak görmeye başlayabilir.

Yukarıda sıraladığımız bu olumsuz etkilerin yerine çocuğunuzun sağlıklı bir birey olabilmesi için oyun oynayarak, iletişim kabiliyetlerini ve fiziksel yeteneklerini geliştirmesini istiyorsanız, MuzipoKids’i inceleyebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

Önceki makale Çalışan Anneler Ve Suçluluk Duygusu