Atla
Böcek ve Sürüngen Oteli Yapımı - Muzipo Kids Kurumsal

Böcek ve Sürüngen Oteli Yapımı

İster hoşlanın, ister hoşlanmayın onların da doğamızın bir parçası olduğunu kabul etmemiz gerekir. İnsan, kuş ya da sürüngen… yeryüzünde yaşayan tüm canlılar olarak hepimiz kendimize ait bir yuvaya ihtiyaç duyarız. Bu yaratıklar için bir alan oluşturmak, çocuklara diğer canlılarla yan yana yaşadığımız doğayı çok iyi anlatacaktır. Doğal yaşam, habitat, ekosistem, besin zinciri ve yaşam döngüsü tanımlarını öğrenme fırsatı yaratacaktır. Ayrıca doğa ve doğada var olan yaşam formları hakkında farkındalık oluşturacaktır. Bu her yaş için eşsiz bir öğrenme deneyimidir.

Böcekler; çiçeklerin, sebzelerin ve meyvelerin tozlaşmasını sağlar. Kırsal bölgelerde olduğu kadar, şehirlerde de tüm bitkiler bu tozlaşmaya ihtiyaç duyar. O yüzden şehirlerde de böcekler ve küçük sürüngenler için yaşam alanı oluşturmak önemlidir. Doğal yaşamın devamı için son yıllarda bilim adamları ve araştırmacılar kentte doğal yaşam alanları oluşturmanın önemini vurgulamakta. Bunun için ağaç dikmekten, arılar için barınaklar inşa etmeye kadar atacağımız her adımın gelecek için önemli olduğunu vurguluyorlar. Tüm dünyada bu hareketin bir adı bile var; “Kentte Doğal Yaşam Hareketi (Urban Wildlife Movement)”. Sen de böcek oteli yapımı ile bu harekete dahil olabilirsin.


OTELİN HANGİ BÖCEKLERİN İLGİSİNİ ÇEKECEK?

Bu sorunun cevabı aslında yaşadığın yere göre değişebilir. Eğer şehirde yaşıyorsan farklı, kırsalda yaşıyorsan farklı türleri oteline davet edebilirsin.

Böcekler

Kelebekler

Karıncalar

Ahşap bitleri

Salyangozlar

Arılar

Sümüklü böcekler

Kurbağalar

Çekirgeler

Kirpiler

Uğur böcekler

Solucanlar


HADİ BAŞLAYALIM...


MALZEMELER:

Böcek ve sürüngen oteli için kullanabileceğiniz en iyi malzemeler doğada, parkta, sokakta bulacağınız doğal malzemelerdir. Boş kutular, kartonlar, şişeler, plastik şişeler de bu projede işine yarayacaktır. 


Kullanabileceğin Doğal Malzemeler:

Yapraklar

Kozalaklar

Çiçekler

Dallar & kabuklar

Yosunlar

Bambu

Çim

Ağaç kütükleri

Taşlar


Kullanabileceğin Geri Dönüşümlü Malzemeler (Bunların tümünü kullanılmış ve geri dönüşüme gitmeye hazırlanan malzemelerden seçmelisin):

Tuvalet kağıdı rulosu

Atık kağıt

Tuğla

Palet

Karton

Plastik şişe

Süt kutusu

Su boruları

Şeker çubukları

İp

Kümes teli

Eski saksı

Eski resim çerçeveleri

Eski lastikler

 

YAPILIŞI:

  1. Bahçede, parkta, kırda kendine bir çalışma alanı belirle. Böcek otelinde kullanacağın malzemeleri bir çantada toplamaya başla. 
  2. Böcek otelinin ana yapısı için evden kendine bir kalıp seç. Bu bir çekmeceden, bir ayakkabıya kadar herşey olabilir. Bir kutu ya da plastik şişe ile de böcek oteline şekil verebilirsin. Malzemenin yağmurda su geçirmemesine ve güneş ışığına dayanıklı olmasına dikkat et. Şeffaf bir malzeme kullanırsan içerideki yaşamı da izleme şansı bulabilirsin.
  3. Şimdi toplandığın tüm malzemelerle otelinin için doldurup, odalarını tasarlamaya başlayabilirsin. Burada doğru ya da yanlış, sınırların yok. Yaratcılığını gösterme vakti!
  4. Şimdi balkonunuzda ya da bahçenizde onların yeni otelleri için bir yer bul. Birkaç gün sonra ve haftalık belirli sürelerle oteli kontrol et ve misafirlerini gözlemle. Sessizce gözlemle ve bu süreçte onları korkutmamaya dikkat et. Misafirperver olun ve otelinizde onları keyifle ağırlayın.
  5. Haftalık olarak otelinizin yeni ziyaretçilerini gözlemleyin ve Doğa Günlüğünüze not alın. 

Supersimple.com'dan çevrilmiştir.

Önceki makale Geri Dönüşümle Aile Bandomu Kuruyorum
Sonraki makale Kuş Yuvası ve Yemliği Mimarlığı